Muhasebesel Süreçte İşletme Ortaklarının Yanlış Davranış ve Tutumları

- Ülkemizde Genel Olarak muhasebenin temelde ne anlama geldiğini ve önemini işletme sahipleri esasında tam olarak kavramış değillerdir. Yeni kurulan ufak firmalar ya kaynak yetersizliğinden yada borç ve alacaklarını rahat takip ettiklerinden muhasebesel ve finansal sürece pek önem vermemektirler, zamanla büyüyen firmalar bu alışkanlıklardan kendini kurtaramadıkları için ciddi kayıplarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu kayıplar vergisel boyutta da olabilmekte ve işletmenin yıllarca uğraşılıp elde edilen kişiliğine zedelemekte ve hatta kapanma noktasına götürmektedir, işte sıkıntı bundan sonra doğmaya başlamaktadır bir anda muhasebeye önem artmakta ve mucize beklemektedirler, geçmişini bilmeyen geleceğini tayin edemez.

- Genel olarak yapılan yönetici hatalarını yüzeysel olarak şöyle sıralayabiliriz.
- Zamansız ve yersiz olarak yada kişisel harcamaları için işletmeden para çekmeleri bunu tüm uyarılara rağmen kötü bir alışkanlık olarak devam ettirmeleri, yada faturasız mal almaları ve bunu faturalı olarak satmaları, personele asgari ücretten yüksek maaş vermeleri fakat bildirimlerde asgari ücret göstermeleri . Doğal olarak işletme muhasebesinin kayıt yaparken ücret ödemelerinin farkını bir şekilde ortaklar cari hesabına yansıtmak zorunda kalmaları genel olarak bu yansıtmayı vergisel boyutta düşünmemekte faiz ve kdv gibi sonradan çıkacak tarhiyatlara maruz kalmaktadırlar.

- Kanımca parakende ve evrak yoğunluğu çok olan firmalarda yetersiz bilgisiz eleman istihdamından kaçınılmalıdır çünkü muhteviyatı itibari ile yanıltıcı belge yada sahte belgeye istemedende olsa maruz kalmalarına sebep vermeleri ve teyit olayını yapmamaları bunu işlem bazında fazlalaştırmakta ve bunun işletme ortakları açısından çok ciddi sıkıntılara yol açabileceği, hapis cezası ile karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır. işletme ortakları, yöneticileri, bu tür belgeleri genelde vergiyi azaltmak amacıyla, çalışanlar ise bir takım suçlarını örtbas etmek amacıyla bu tür işlemlere kalkışmaktadırlar. Unutulmamalıdırki Para kaybedilir fakat tekrar kazanılabilir, itibar ise bir kaybedildiği zaman tekrar kazanılamaz.

- Ayrıca artık su götürmez gerçeklerden biride ilerleyen teknoloji ve bu teknolojiye de büyük kaynaklar ayıran bankalar devlet maliyesinin kayıt dışı ile mücadelede en büyük destek
organlarından biridir. İşletmeler vergi kanunlarının emredici hükümleri gereği ticari işlemlerinden dolayı ortaya çıkan işlemleri bankadan yapmak zorundadırlar. Ve bunda 8000 ytl sınırı verilmekle birlikde KDV kanunda müteselsil sorumluluktan kaynaklanan sorunlarla karşılaşmamak için artık bütün işlemlerini bankalar veya özel finans kurumları vasıtası ile yapılması gerekir. Bankalarla ilgili ortaya çıkan sıkıntı ortakların faturasız yapılan tahsilatlarını işletme hesabına yatırmaları ve bunu yine ortaklar cari hesaplarında takip etmeleri veya ticari ilişkisi olmayan şahıs ve firmalardan para transferi, yada pos cihazlarından çekilen paraların ticari bir ilişkiye dayandırılmaması gibi birçok nedeni sıralayabiliriz. İşte esas itibari ile piyasadaki esas problem bu şekildedir. Yukarıda verilen örnekleri çok çeşitlendirebiliriz, bundan sonra işletme sahipleri kişisel harcamaları ve şirket içi tutumlarında yeni çıkan transfer fiyatlandırması na uymak zorundadırlar bir çok muhasebecinin şimdiden bunu nasıl anlatıp uygulatacağının sıkıntısı içinde olduğunu tahmin ediyorum.




SM Tahir ASLAN
Elektronik Posta: asltahir@gmail.com

1 yorum:

Adsız dedi ki...

dogru kardesım artık ısverenlerın bıraz daha bu ısı cıddıye almaları gerekır